Titanic

Jag tittade på Titanic härom kvällen och jag blev sååå sugen på att leta lite information om filmen. Den bästa filmen som gjorts nånsin enligt mig och ja kommer nog aldrig ändra det! :) Allt är så perfekt. Här nedan kommer lite info om Titanic som jag rotat fram. Kommer avsluta bloggen me en dikt jag gjorde när jag gick i 8an. Som handlar just om Titanic. Skrev den när jag just sett filmen. Va inne i en sån där "diktfas" :P hehe




Titanic

Titanic, egentligen RMS Titanic, Royal Mail Steamer Titanic, ungefär "Kungliga postångaren" Titanic, var en oceanångare byggd för linjetrafik mellan Europa och Amerika. Titanic byggdes för att transportera passagerare, dagligvaror och brev, men sjönk i en mycket omtalad och överraskande olycka som inträffade redan på fartygets jungfruresa, 1912.


Om skeppet

Titanic var sin tids största mekaniska konstruktion, med längden 269,8 m, bredden 28,2 m och höjden 53 m - lika högt som ett tiovåningshus. Fartyget framfördes med 899 besättningsmän och hade plats för 3300 passagerare.

Titanic var ett av tre passagerarfartyg av Olympic-klassen som det brittiska rederiet White Star Line lät bygga i början av 1900-talet för att möta konkurrensen från rederiet Cunard. De andra två var Olympic (1911) och Britannic (1914). Skeppen byggdes på Harland & Wolffs varv i Belfast.


Katastrofen

Den 10 april 1912 avseglade Titanic ut på sin jungfruresa från Southampton för att gå till New York via Cherbourg i Frankrike och Queenstown (nuvarande Cobh) på Irland. Den 14 april klockan 23.40 kolliderade hon med ett isberg cirka 600 NM sydost om Newfoundland. Fartyget sjönk den 15 april klockan 02.20 (tid ombord).

Strax efter klockan 02.00 beordrade kapten Edward Smith sin besättning: "Do your best and save yourselves", har även senare angetts till "It's every man for himself now". På däck rådde nu fullt kaos, den kraftiga lutningen gjorde att många begav sig mot aktern. Vattnet var bara 3 m från promenaddäck. Fartygsorkestern spelade in i det sista, men vad som var det sista stycket är inte ens samtida källor överens om. Populärt är att det skulle ha varit psalmen "Närmare Gud till dig", men tidningsartiklar och ögonvittnesskildringar nämner också en i tiden populär slagdänga; Autumn. När den sista livbåten skulle sjösättas, tvingades besättningen bilda ring runt båten för att bara släppa fram kvinnor och barn. Strax efteråt tippade Titanic framåt och många på däck tappade balansen och föll ner i det iskalla vattnet. I panik klättrade de flesta upp mot aktern. En del tog chansen och hoppade ner mot vattnet. Det elektriska ljuset slocknade. Klockan 02.18, när aktern var långt ovanför vattenytan bröts Titanic i två delar. Brottet i fartyget är bekräftat av ögonvittnen och Dr Robert Ballard, som fann Titanic 1985. Några minuter senare reste sig aktern och började dras ner i djupet. Många höll sig desperat kvar medan andra föll eller hoppade i vattnet. Klockan 02.27 försvann den sista delen av Titanic under havsytan.

1 522 av de 2 208 passagerarna omkom, varav 90 av ca 130 svenskar. Katastrofen vållade stor uppståndelse i Europa och USA, inte minst för att en del kända personer omkom (bland annat John Jacob Astor IV, dåtidens rikaste man), och på den höga dödssiffran, som berodde på att skeppet endast hade livbåtar för drygt hälften av passagerarna. Det ansågs att ett osänkbart fartyg inte behövde fler och reglerna krävde inte ens så många.


Efter katastrofen

Många frågor har ställts om Titanic. Än idag fascinerar katastrofen. Det kommer regelbundet nya filmer eller dokumentärer om händelsen och böckerna som har skrivits om Titanic kan räknas i hundratal.

Vraket lokaliserades den 1 september 1985 av en amerikansk-fransk expedition, ledd av dr Robert Ballard från Woods Hole Oceanografic Institute. Det hittades nere på 3 800 meters djup, 41° 43′ 55″ N, 49° 56′ 55″ V, 600 NM sydost om Newfoundland. Skeppet hade vid förlisningen brutits sönder i två delar, vilka ligger på botten med ungefär 500-600 meters avstånd, separerade av sönderslitna vrakdelar. Stäven är djupt nedborrade i bottenslammet och hålen i skrovet från isberget syns inte.

I maj 2006 dog Lillian Gertrud Asplund, som var den sista överlevande med minnen från katastrofen. Hon var fem år gammal när Titanic sjönk.

Det återstår nu bara en överlevande, som dock var under ett år när katastrofen skedde och inte har några minnen ifrån den. Millvina Dean, född 2 februari 1912, bor i Southampton


Titanics specifikationer

  • Kapacitet: 3 947 passagerare och 899 i besättning
  • Längd: 259,8 meter
  • Bredd: 28,2 meter
  • Deplacement: 47 072 ton
  • Däck: 10. 8 för passagerare
  • Maskineri: Två trippelexpansionsångmaskiner på sammanlagt ca 50 000 hkr drivande tre propelleraxlar
  • Hastighet: 20 knop, som högst 24 knop
  • Bränsleåtgång: Runt 825 ton kol per dag
  • Livbåtar: 20, varav 4 hopfällbara och 16 i trä
  • Livbåtarnas kapacitet: 1186 passagerare
  • Livbojar: 499 stycken
  • Flytvästar: 3560 stycken
  • Antal propellrar: 1 fyrblads i mitten och 1 treblads på varje sida

Konsekvenser inom sjöfarten

På grund av olyckan med Titanic följde omändringar av internationella sjöregler. Några exempel är:

  • Livbåtar ska finnas till samtliga ombord.
  • Radiobevakning ska finnas dygnet runt (SS Californian som var närmast Titanic stängde av sin radio på grund av den intensiva radiotrafiken).
  • SOS ska gälla som internationell nödsignal. Den ersatte CQD följt av skeppets namnkod (MGY var Titanics).
  • Livbåtsövningar ska genomföras.
  • Internationella ispatrullen bildades två år efter olyckan.

Populärkultur

Titanics olycka har varit föremål för många romaner och filmer.


Filmer i urval

  • Titanic (1952) regisserades av Jean Negulesco. Filmen vann en Oscar och manus stod Charles Brackett, Richard L. Breen och Walter Reisch för.
  • S.O.S. Titanic (1979) regisserades av William Hale. Den Emmynominerades.
  • Titanic (1996) regisserades av Robert Liberman. Filmen skrevs av Ross LaManna och Joyce Eliason och vann en Emmy.
  • Titanic (1997) är den mest kända filmen. Filmen vann 11 Oscars, bland annat för Bästa film och Bästa musik. Filmen regisserades av James Cameron som även skrev manus och Leonardo DiCaprio och Kate Winslet hade huvudrollerna.

Böcker

  • Claes-Göran Wetterholm: Titanic, Prisma 1999, ISBN 91-518-3644-0
  • Clive Cussler har gjort en bok som heter Lyft Titanic
  • Det släpps i snitt en bok om Titanic varje år. En sökning på Bokus ger 288 träffar och på Adlibris ges 354 träffar.

Dokumentärer i urval

Titanic är även föremål för ett stort antal dokumentärer.

  • National Geographic: Titanics hemlighet (1987) är en av de mest ambitiösa, regisserad av Nicolas Noxon och där Dr Robert Ballard leder sökandet efter Titanic.
  • Ghosts of the Abyss (2001) är även den skapad av James Cameron och använder avancerad 3D-teknik och undersöker skeppet på ett sätt som kan underhålla såväl forskare som privatpersoner utan något specifikt intresse för filmen.

Musik i urval

Även inom musiken är Titanic ett populärt tema.

  • Titanic av Mikael Wiehe är den mest kända svenska låten om Titanics förlisning.
  • Titanic (my over) reaction av punkbandet 999.
  • Titanic av Oddjobb
  • Titanic love theme av James Last
  • My heart will go on av Celine Dion var ledmotivet till Titanic från 1997, som vann Oscars och sålde stort

Datorspel

  • Titanic Adventure out of time (1996) Utgivare: Cyberflix
  • Ship Simulator 2006
  • Ship Simulator 2008


En oförglömlig kärlek...

Han en fattig pojke från landets yttersta del.
Hon en bortskämd flicka oförstörd och hel.
Han räddar hennes liv, räcker fram en hand.
Trotts två skilda världar, är två hjärtan i brand.
Hans blå ögon glittrar, ikapp med havets glans.
Går ner till tredje däck, en oförglömlig dans.
Kärleken är het, så het att den nästan bränns.
Först nu förstår de båda, hur äkta lycka känns.
Men allting har en ände, allting har ett slut.
När båten börjar läcka, de springer båda ut.
Frysandes i vattnet, de kämpar båda två.
Tills livets klocka ringer, nu är det dags att gå.
Livlös han nu sjunker, ner till havets djup.
Hon får leva ensam, med alla dessa stup.
I hjärtat finns han alltid, ler med utsträckt famn.
Om ändå båten hade, nått ända fram till hamn...

Folks åsikter om mina inlägg
Detta är skrivet av: Tiia

Jag hade ingen aning om att det var du som hade skrivit dikten :-D. När jag gick i högstadiet så hade vi en dikttävling och jag kom inte på nån själv så jag snodde den dikten från FRIDA. Haha. Vilket sammanträffande va?



Jag var helt besatt i Titanic förut. Jag såg filmen 5 gånger på bio och jag grät lika mycket varje gång.

2008-08-24 @ 22:20:25
Adress: http://hush.blogg.se/
Detta är skrivet av: Tess

Titanic...Hur kär var man inte i Leo då s

2008-08-25 @ 18:00:10
Adress: http://fraggel.blogg.se/
Detta är skrivet av: Sajja

Å så fin dikt! Vad duktig du är! Förresten, reflekterade över en sak jag aldri tidigare tänkt på. Lillian, var hon svensk?!

2008-08-26 @ 11:41:34
Adress: http://mirakletochjag.blogg.se/
Detta är skrivet av: Wilma

Hej !

Tycker verkligen att de du skrev om Titanic var något riktigt fascinerande ! Det är så synd att många inte tar Titanic på allvar , precis som det inte har hänt , men sån va inte du !

Du ska veta , att jag gråtit över alla dessa människor som dog under Titanic´s undergång... så blir man så arg när folk skriver en massa skit och laddar upp en del dumma saker om skeppet !



Tack ! <3

2011-01-04 @ 02:05:43
Adress: http://wilmalindahl.blogg.se/
Detta är skrivet av: Anonym

VAFAN !

2011-03-24 @ 14:24:32
Detta är skrivet av: Julia

Jag gillar också Titanic så många gånger jag har sätt den filmen kan jag inte släppa Titanic från mitt huvud och bara gråter och gråter och bara tänker på Titanic hela tiden. Det var en fin dikt du har skrivit. Nu sitter jag och kolla på Titanic på youtube och lyssnar på lite Titanic musiik på Spotify.

2011-03-26 @ 10:56:12
Detta är skrivet av: madde

gu Va fin dikt! :))

2011-04-13 @ 12:45:50
Adress: http://madeleinjohansson.blogg.se/
Detta är skrivet av: yosef

vad gullig du e som har lagt upp massa info om titanic. själv så tittade jag på den nyss och hade aldrig sätt den innan, den var riktigt bra. önskar att jag kunde dra tillbaka tiden och vara dära på riktigt och supa lite innan den sjönk

2011-04-13 @ 21:53:10

Här fyller du i dina uppgifter

Vad heter du?
Klicka här!

Din @ adress? (publiceras ej)


Hemsida lr bloggadress?


Så, vad är de du vill säga mig?

Trackback